Υποθυρεοειδισμός – Συμπτώματα

Ο υποθυρεοειδισμός δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού εμφανίζονται και σε άλλες ασθένειες και ότι όλοι οι υποθυρεοειδικοί ασθενείς δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Για το λόγο αυτό η διάγνωση δεν μπορεί να τεθεί αποκλειστικά και μόνο από την αναφορά των συμπτωμάτων στο γιατρό. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού δύσκολη είναι ότι η πάθηση αναπτύσσεται αργά με τον χρόνο.

Διαβάστε επίσης


Ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με σωματική κόπωση και πνευματική νωθρότητα, υπνηλία και δυσκολία έγερσης το πρωί, με αύξηση του βάρους παρά τη μειωμένη όρεξη, με δέρμα ξηρό και άγριο. Οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν ευαισθησία στο κρύο και δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν διαταραχές περιόδου και ειδικότερα έχουν συχνότερα εμμηνορρυσία, με περισσότερο αίμα ενώ και τα συμπτώματα πριν την περίοδο χειροτερεύουν. Πολύ συχνά ο υποθυρεοειδισμός συνοδεύεται από βρογχοκήλη η οποία όπως είπαμε είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς και από υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Ο υποθυρεοειδισμός έχει ενοχοποιηθεί και για την εκδήλωση κατάθλιψης.

Σε προχωρημένα στάδια η εμφάνιση του ασθενούς παίρνει χαρακτηριστική όψη: ωχρό πρόσωπο, πρήξιμο βλεφάρων, ξερά μαλλιά και αραιά φρύδια, βραχνή και αργή φωνή.

Όποιος έχει ένα ή περισσότερα από τα αναφερόμενα συμπτώματα ή τα σημεία δεν σημαίνει ότι έχει υποθυρεοειδισμό αλλά σίγουρα θα πρέπει να τα αναφέρει στον ενδοκρινολόγο του προκειμένου να αποκλειστεί η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού.

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό και η διαφορά στη συχνότητα της πάθησης μεταξύ νέων γυναικών και νέων ανδρών είναι πολύ έντονη. Στις γυναίκες πολύ συχνά ξεκινάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τη γέννα  ή γύρω στην εμμηνόπαυση.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού είναι εκ πρώτης το οικογενειακό ιστορικό. Άτομα που έχουν συγγενείς με αυτοάνοση θυροειδοπάθεια είναι σε κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοάνοση θυρεοειδοπάθεια και οι ίδιοι. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Η έναρξή της νόσου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως είναι πιο συχνή στα ηλικιωμένα άτομα.  Επίσης ασθενείς που πάσχουν από άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Addison, λεύκη, κακοήθη αναιμία και άλλες, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό και θα πρέπει να ελέγχονται μόλις διαγνωστεί η πάθηση τους. Τέλος, οι πάσχοντες από σύνδρομο Down ή από σύνδρομο Turner εμφανίζουν συχνά αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό.

Η σωστή διάγνωση οφείλει να περιλαμβάνει τη λήψη ενός καλού ιστορικού, την διερεύνηση από τη μεριά του γιατρού ύπαρξης παραγόντων κινδύνου, τη λήψη του οικογενειακού ιστορικού, τη φυσική εξέταση και τέλος εξετάσεις αίματος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Διαβάστε επίσης
Share Button

Ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης 2009-09-10 16:03:34.

Γράψτε το σχόλιό σας
Αν επιθυμείτε να εμφανιστεί φωτογραφία στο σχόλιό σας, κάντε κλικ στο Gravatar.

σχόλια (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Βασίλης Αιγίδης says:

  Είμαι 41 χρονών άντρας. Έχω θυρεοειδίτιδα από το 2007. Ξεκίνησα με Τ4 50 και έχω φτάσει σε Τ4 112 + 125 εναλλάξ, και τα επίπεδα FT4, TSH είναι σε φυσιολογικά επίπεδα (εξετάζομαι κάθε 2 μήνες). Η ερώτησή μου είναι αν κάποιες από τις παρενέργειες του υποθυρεοειδισμού παραμένουν παρά τα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών. (πχ η χοληστερίνη μου τα τελευταία δυο χρόνια αυξήθηκε περίπου 25% από 200-210 στα 260, έχω -ήπια-ξηροδερμία στο πρόσωπο, δυσκολία έγερσης και σωματική κόπωση). Κάνω εξετάσεις και καρδιολογικές ετήσια.(Triplex, κόπωση κλπ)

 2. vaso says:

  sas efxaristo polu gia ti voitheia pou mou prosferate sto na luso oles mou tis apories… ta arthra sas itan katatopistikotata. k pali efxaristo !!!

 3. CHRISTINA says:

  Είμαι 24 χρόνων, έγκυος, έχω κάνει αφαίρεση ολικού θυροειδή. Τώρα στην εγκυμοσύνη μου είμαι υποθυροειδική. Προσπαθούμε με τον ενδοκρινολόγο μου να ρυθμίσουμε τη δόση αλλά εδώ και δύο μήνες ακόμη να ρυθμιστεί. Τώρα έχω κλείσει τη 17 βδομάδα εγκυμοσύνης μου. Αυτό που με ανησυχεί είναι μήπως ο υποθυροειδισμός επηρεάσει καθόλου το έμβρυο?

 4. nafsika g says:

  to kalitero artthro pou vrika

 5. ΛΟΥΛΟΥΔΑ says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΑΤΡΕ ΕΙΜΑΙ 33 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΒΡΟΥ . ΕΚΑΝΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ.ΣΤΗΣ 19-1-12 ΤSH 4.45 H T3 1.1 T4 7.71 MOY BRHKAN OTI EXV SIDEROPENIKH ANAIMIA ΕΚΑΝΑ ΘΕΡΑΠΙΑ ΓΙΑ 2 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΣΙΔΕΡΟ 21 ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΑΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
  ΕΤΣΙ ΣΤΩΝ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΤΗΣ 7-3-12 Η ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΕΣ Η TSH 6.50 FYSIOLOGIKES TIMES ΕΩΣ 4,94 Η FT3 3.30 ΕΩΣ 3,71 Η FT4 1.09 ME FYSIOLOGIKES TIMES 1.48 H Anti-TG 13.5 ME TIMES 4.1 H Anti-ΤΡΟ >1000,0 ΜΕ ΤΙΜΕΣ <5,6 ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΔΥΣΤΙΧΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΥΠΕΡΗΧΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΔΕΙΞΕ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ Η ΟΖΟΙ ΗΠΙΑ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΛΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ.ΠΡΟΣΘΙΟΠΙΣΘΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΔΕΞΙΟΥ ΛΟΒΟΥ 2,10 ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΗΚΕΣ ΤΙΜΕΣ <2 ΠΡΟΣΘΙΟΠΙΣΘΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΛΟΒΟΥ 1,65 <2 ΠΡΟΣΘΙΟΠΙΣΘΙΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΙΣΘΜΟΥ 0,65 <0,6 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΑΡΕΓΧΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ.
  ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΧΑΠΙ? ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΡΟ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΕΙ ΣΑΣ ΠΕΡΗΜΕΝΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ ΣΑΣ.

  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Σ. ΛΟΥΛΟΥΔΑ

 6. ελευθερια says:

  καλησπερα λεγομαι ελευθερια 39 χρονων . εχω ενα κοριτσακι 4 χρονων και εδω και 10 μηνες περιπου εχει κολησει στους 97 ποντους υψος και ανησυχω. ο παιδιατρος δεν μου εδωσε να κανω εξετασεις για θυροειδη αν και εγω αγχωνομαι πολυ γιατι την βλεπω πολλες φορες να ιδρωνουν χερακια και πατουσακια της χειμωνα καλοκαιρι
  Επισης εγω εχω οζους στο θυροειδη και μου πε ο ενδοκρινολογος οτι μαλον εχω τη hasimoto αν την λεω σωστα. ημουν εγγυος και στην 9 εβδομαδα εκανα παλινδρομη κυηση υπαρχει περιπτωση να ειναι απο αυτό? γιατι ειναι δευτερη φορα που παλινδρομησα. ευχαριστω

 7. σοφια says:

  Καλησπέρα! θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: παρουσίασα θυροειδή στην εγκυμοσύνη και έπαιρνα Τ4! Ήθελα να ρωτήσω αν ΄πρέπει να κάνω εξετάσεις μήπως συνεχίζω κι έχω γιατί ο γιατρός μου είχε πει ότι μετά την εγκυμοσύνη θα μου φύγει και δεν θα χρειαζεται να παίρνω φάρμακο
  ευχαριστώ

 8. rayjack says:

  Γεια σας
  Είμαι 57 ετών από χτες, έχω κάνει ολική αφαίρεση το θυρεοειδή, έχω όλα τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, παίρνω τα τελευταία 2 χρόνια Euthyrox 150 πριν έπαιρνα Τ4 150 και είχα τρομερά προβλήματα με κρίσης πανικού και άλλα πολλά, τώρα τελευταία και με την καθημερινή μου άσκηση να έχει αυξηθεί και με τον ύπνο μου να έχει μειωθεί παρ όλη υπνηλία που νοιώθω, έχω και αρκετούς μυϊκούς πόνους, να αναφέρω ότι παίρνω και Janumet για το ζαχαρώδη διαβήτη 2 χάπια την ημέρα και ένα χάπι nexium για το στομάχι 2 με 3 ώρες μετά το Euthyrox, το ζάχαρο μου είναι σε ανεκτά όρια παρ όλο ότι δεν κάνω και σωστή δίαιτα, η γιατρός μου σύστησε να παίρνω και Lipitor και σαλοσπιρ αλλά λόγο του στομαχικού προβλήματος που έχω δεν έχω πάρει κανένα από τα δυο, στα τελευταία τεστ που κάναμε στης 12 -04-2012 μου είπε ότι όλα εκτός της χοληστερόλης δείχνουν οκ, σα παραθέτω μερικές από της τιμές
  TSH = 2.24, FT4 = 1.10, HbA1C = 7.2, ΖΑΚΧΑΡΟ = 132, CHOLESTEROL (ΟΛΙΚΗ) 207, HDL = 41,
  LDL = 109, TRIGLYCERIDES = 284, ΑΣΒΕΣΤΙΟ = 8.6 , ΦΩΣΦΟΡΟΣ = 4.7
  Έκανα και τεστ (PLAC TEST)(Lp-PLA2) = 132
  Το οποίο με θέτει εκτός παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου
  Τι αποκαλύπτει το Plac τεστ;
  Πρόκειται για μια εξέταση αίματος που ανιχνεύει τις τιμές της Lp-PLA2 (λιποπρωτεϊνικής φωσφολιπάσης Α2), ενός ενζύμου το οποίο μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στο αγγειακό τοίχωμα. Ειδικότερα, η Lp-PLA2 έχει εντοπιστεί μέσα στις ευάλωτες αθηρωματικές πλάκες, δηλαδή εκείνες που είναι πιο «εύθραυστες», και ως εκ τούτου ιδιαίτερα επίφοβες για την πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Όσοι έχουν υψηλές τιμές Lp-PLA2 διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που έχουν φυσιολογικές τιμές του συγκεκριμένου ενζύμου.
  Οι τιμές της Lp-PLA2 έως 200 ng/mL θεωρούνται φυσιολογικές, ενώ οι τιμές άνω των 200 ng/mL σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
  Μάλιστα, για τις γυναίκες, το φυσιολογικό όριο μπορεί να είναι κατά 50 ng/mL χαμηλότερο από τους άνδρες, δηλαδή 150 ng/mL, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αξιολογήσει ο ειδικός, επειδή πρόκειται για ένα νέο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου και ορισμένα δεδομένα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Αν και έχει παρατηρηθεί ότι οι τιμές της Lp-PLA2 είναι υψηλότερες σε όσους έχουν περιττά κιλά, υψηλή χοληστερίνη και υπέρταση, εντούτοις μπορεί να είναι υψηλές και χωρίς να υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου.
  Αυτά τα λίγα έχω και θα ήθελα την γνώμη σας
  Για το PLAC-TEST τα γράφω για ενημέρωση των users
  Σας ευχαριστώ

 9. Σοφια Βαρσάμη says:

  πολύ διαφωτιστικό άρθρο!!!!!!!!!!!!!!!