Υποθυρεοειδισμός – Θεραπεία – Χορήγηση θυροξίνης

Ο υποθυρεοειδισμός δεν μπορεί να ιαθεί. Το μόνο που μπορούμε να επιτύχουμε είναι να υποκαταστήσουμε την ποσότητα της ορμόνης, που ουσιαστικά λείπει από τον οργανισμό, με φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο, επαναφέρουμε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα στα φυσιολογικά με συνέπεια και ο οργανισμός να μπορεί να λειτουργεί και πάλι κανονικά. Το φάρμακο που χορηγείται είναι η συνθετική θυροξίνη, με την οποία υποκαθιστούμε την ποσότητα της ορμόνης που ο οργανισμός έχει πάψει να παράγει.

Διαβάστε επίσης

Η δόση της θυροξίνης που είναι απαραίτητη πρέπει να εξατομικεύεται. Ο ενδοκρινολόγος όταν αποφασίζει να ξεκινήσει αγωγή με θυροξίνη πρέπει να λαμβάνει υπόψη του κάποιους παράγοντες όπως το βάρος του ασθενούς, την ηλικία του, την αιτία του υποθυρεοειδισμού, την ύπαρξη άλλων ασθενειών και φυσικά ποια άλλα φάρμακα λαμβάνει ο ασθενής. Η αρχική δόση που θα χορηγηθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να επανεκτιμηθεί κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και αυτό όχι γιατί ο υποθυρεοειδισμός έχει χειροτερεύσει άλλα διότι η αρχική δόση είναι κατ’ εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να μπορει να ορίσει με ακρίβεια τη δόση της θυροξίνης. Συνήθως μάλιστα ξεκινάμε με μικρότερες δόσεις για να αποφύγουμε την ανάπτυξη συμπτωμάτων υπερθυρεοειδισμού από μια πιθανή χορήγηση μεγάλης δόσης θυροξίνης.

Η θυροξίνη είναι μια ορμόνη μακράς δράσης. Με άλλα λόγια θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες μέχρι ο οργανισμός να προσαρμοστεί στην εξωγενώς χορηγούμενη θυροξίνη. Οι 6 – 10 εβδομάδες θεωρητικά είναι ένα διάστημα μέσα στο οποίο ο οργανισμός θα έχει προσαρμοστεί και ο ενδοκρινολόγος θα μπορεί να μετρήσει εκ νέου με ασφάλεια την TSH προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν η TSH εξακολουθεί να είναι υψηλή, τότε χρειάζεται αύξηση της δόσης της θυροξίνης και ένα νέο διάστημα 6 εβδομάδων μέχρι την επόμενη μέτρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητες αρκετές επισκέψεις μέχρι να επιτευχθεί η σωστή δόση της θυροξίνης. Κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στη χορήγηση του φαρμάκου. Όταν βρεθεί τελικά η απαιτούμενη δόση, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί νέα αλλαγή για αρκετά χρόνια.

Η θυροξίνη είναι χάπι και λαμβάνεται σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνει ο ασθενής τη δόση του καθημερινά χωρίς διακοπή. Αν για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει η λήψη της θυροξίνης τότε σιγά σιγά ο ασθενής θα ξαναγίνει υποθυρεοειδικός και θα αναπτύξει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Είναι καλό το χάπι να λαμβάνεται την ίδια ώρα καθημερινά. Η σύσταση είναι το χάπι να λαμβάνεται το πρωί με άδειο στομάχι ώστε η απορρόφηση του να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν κάποια φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά τη λήψη της θυροξίνης. Για παράδειγμα τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου και κάποια αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο ή αλουμίνιο.  Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα φροντίσει ενημερώνει τον ασθενήγια τα φάρμακα αυτά.

Το να αμελήσει ο ασθενής να λάβει μια δόση θυροξίνης δεν είναι και τόσο σοβαρό, διότι όπως είπαμε η θυροξίνη είναι μακράς δράσης φάρμακο και εξακολουθεί και παραμένει στον οργανισμό για μεγάλο διάστημα. Αν η στιγμή που θα διαπιστώσουμε ότι ξεχάσαμε το χάπι είναι χρονικά κοντά στην ώρα που γίνεται η καθημερινή λήψη του, τότε μπορούμε να το πάρουμε άμεσα. Αν το θυμηθούμε την επόμενη μέρα τότε δεν υπάρχει πρόβλημα αν παραλείψουμε ένα χάπι. Καλό είναι να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μην ξεχνάμε τη καθημερινή μας δόση. Επίσης σε περίπτωση που αμελούμε συχνά τη λήψη της θυροξίνης θα πρέπει να σημειώνουμε πόσες φορές δεν έγινε σωστή λήψη του χαπιού και να ενημερώσουμε σχετικά τον θεράποντα ιατρό μας.

Σε περίπτωση που μια γυναίκα διαπιστώσει ότι έμεινε έγκυος θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά τη λήψη της θυροξίνης και να ενημερώσει τον γιατρό της άμεσα. Η θυροξίνη είναι απολύτως ασφαλής για τις εγκύους. Για την ακρίβεια είναι ακόμα περισσότερο απαραίτητη διότι η θυροξίνη δεν θα χρειάζεται πλέον μόνο για την έγκυο αλλά και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να γίνεται συχνή μέτρηση της TSH. Έχει υπολογιστεί ότι οι έγκυες που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη χρειάζονται κατά 30-50% περισσότερη θυροξίνη. Μετά την γέννα, η γυναίκα θα μπορεί να επιστρέψει στην η δόση που λάμβανε πριν την εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης
Share Button

Ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης 2009-09-18 16:18:12.

Γράψτε το σχόλιό σας
Αν επιθυμείτε να εμφανιστεί φωτογραφία στο σχόλιό σας, κάντε κλικ στο Gravatar.

σχόλια (63)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Χρήστος says:

  Καλησπέρα σας,
  μετά απο εξετάσεις βρέθηκε ανεβασμένη (9,8) η TSH,
  με φυσιολογικές τις υπόλοιπες (Τ3,Τ4),
  ο γιατρός στο ΙΚΑ μου πρότεινε να ξεκινήσω θεραεία.

  τι προτείνετε εσείς ?

  οι αιματολογικές είναι καλές (και η Χολιστερίνη)

 2. Ιωαννα says:

  Καλημέρα
  Είμαι 27 ετών.Έκανα κι εγω εξετάσεις στο ικα και μου βγήκε πολύ αυξημένη η tsh 12.86 όπως και τα αντισώματα tg 155.4 και τα αντισώματα tpo 850.54.Τα αντισώματα είναι αυξημένα πολλά χρόνια και μου είχαν πει να το παρακολουθώ γιατί κάποια στιγμή θα παρουσιαστεί πρόβλημα.Η χοληστερίνη μου από την άλλη εμφανίστηκε λίγο χαμηλή chol 144 alp 92 και ldl2 75.4.Η γιατρός στο ικα με το που είδε τα αποτελέσματα άρχισε να γράφει συνταγή για τ4 χάπια χωρίς εξέταση χωρίς τίποτα.Διαβάζω τα συμπτώματα στο διαδίκτυο και δεν παρουσιάζω τα περισσότερα από αυτά.Υπάρχει πιθανότητα να μην χρειάζεται να μου χορηγηθούν αυτά τα χάπια?Οι τιμές είναι για όλους το ίδιο?Έχω την αίσθηση ότι έχω ελαφρά νευρικότητα και ταχυκαρδία 4-5 μερες τώρα που τα ξεκίνησα.Υπέρυχο δεν έχω κάνει ακόμη.Συγνώμη αν καταχράστηκα το χρόνο σας.Θα ήθελα πολύ να ακούσω και τη δική σας γνώμη.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 3. ΝΑΤΑΣΑ says:

  ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ Τ3 1.0 Τ4 10.2 ΚΑΙ TSH 5.53.ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΠΑΙΡΝΑ Τ4 88mg ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ Τ4 100 mg.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΧΑΠΙ? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ? ΕΙΜΑΙ 28 ΕΤΩΝ ΜΕ 53 ΚΙΛΑ ΒΑΡΟΣ.ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΥΠΕΡΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΘΥΡΟΕΙΔΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΓΝΩΣΕ Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ.ΜΗΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΕΔΩ?

 4. Μάκης says:

  Ανδρας Ετών 42. Τυχαία ανακάλυψα ότι πάσχω από Υποθυρεοειδισμό. TSH 6,67 + αντισωματα. Επίσης χοληστερίνη 232 χωρίς να είμαι υπερβαρος και βραδυκαρδία η οποία ήταν και η αιτία που ανακάλυψα το πρόβλημα. Ο υπέρηχος σύμφωνα με την εδω ενδοκρινολόγο έδειξε “οζώδη μορφή” και εδω και 15 ημέρες πέρνω Τ4 των 50 mg. Καμμία σχεση με το παρελθόν, σαν να είμαι 10 χρόνια νεότερος με διάθεση και αντοχή για αθλήματα κλπ. Ωστόσο εδώ και 10 ημέρες αντιμετωπίζω ενα για εμένα ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο εχω συνδυάσει με το χαπι. ΑΥΠΝΙΕΣ!! Συνεχώς αυξανόμενες. Χωρίς αλλον προφανή λόγο. Ουτε το πρόβλημα το πήρα σοβαρά, ουτε αγχωμένος είμαι ουτε εχω κατι αλλο να με ανησυχεί! Αυτην την στιγμή που σας γράφω είναι 6 πμ και είμαι ξύπνιος από τις 2πμ. με ύπνο 11 έως 2 και νιώθω να σαν να εχω κοιμηθεί 8ωρο! Σαν να μου αρκεί δηλαδή ένας μέτριος σε ποιότητα ύπνος 4 ωρών παρόλο που έχω εντονη καθημερινή ζωή. Την επόμενη επίσκεψη για να δούμε πως πήγε η αρχική δόση των 50 mg την εχω κανονίσει για τις 17 Νοέμβρη. Υπάρχει περίπτωση τα 50 mg να μου είναι ΥΠΕΡ αρκετά? Τι λέτε για τα παραπάνω?

 5. Μάκης says:

  Είμαι ο Μάκης από το προηγούμενο μύνημα.
  Πριν από λίγο πήρα αποτελεσματα των παιδιών μου (αγόρια) !!
  Ο 8 ετών έχει TSH 4,51 μIU/ml – FT4 12,98 pmol/l και φυσιολογικά αντισώματα.
  0 6 ετών έχει αντίστοιχα 3,31 και 14,65 και επίσης φυσιολογικά αντισώματα.
  Με τα λίγα που διάβασα υπάρχει θέμα τουλάχιστον για τον 8 ετών. Δεν είναι υπερβαρα παιδιά και ειναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ δραστήρια. Τι κάνω???

 6. Αγγελική says:

  Γυναίκα ετών 49, οι πρόσφατες εξετάσεις μου έδειξαν TSH 0,07 , T3 1,50 , FT4 1,63. Στην προ-τελευταία μου εξεταση είχα TSH 0,41. Παίρνω το χάπι euthyrox 150. Θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει το ότι η TSH έπεσε τόσο χαμηλά. Ευχαριστώ

 7. ΣΙΜΕΛΑ says:

  Γυναίκα 29ετών 56κ
  Η τελευταίες εξετάσεις έδηξαν το TSH 6.35 επισκέφτηκα έναν ενδοκρινολόγο και μου έδωσε θεραπεία T4 levothyroxine sodium 25mg κάθε πρωί
  Με ρώτησε βέβαια αν έχω παιδία και του είπα ότι δεν έχω ,και τότε είπε ότι είναι αναγκασμένος να μου δώσει αυτή τη θεραπεία….
  Έχω όμως κίστες στα γυναικολογικά και κίστες μαστού αυτό το φάρμακο θα επηρεάσει ?

 8. ΣΙΜΕΛΑ says:

  Γυναίκα 29ετών 56κ
  Η τελευταίες εξετάσεις έδηξαν το TSH 6.35 επισκέφτηκα έναν ενδοκρινολόγο και μου έδωσε θεραπεία T4 levothyroxine sodium 25mg κάθε πρωί
  Με ρώτησε βέβαια αν έχω παιδία και του είπα ότι δεν έχω ,και τότε είπε ότι είναι αναγκασμένος να μου δώσει αυτή τη θεραπεία….
  Έχω όμως κίστες στα γυναικολογικά και κίστες μαστού αυτό το φάρμακο θα επηρεάσει ?

 9. Αρετη says:

  Για σας ,θα ηθελα να ρωτήσω αν ο καφές με την ζάχαρη που πίνω το πρωί, μετά την ληψη του eythirox, αλλοιώνουν την δράση του.Διότι επαιρνα μετά την εγχείρηση χάπια των 100 mg, και η TSH ήταν χαμηλη,μετά μου έδωσαν 75 mg και η TSH είναι πολύ υψηλή.

 10. Βάσω Παπανίκα says:

  Καλησπέρα σας,

  Εκάνα ολική θυρεοειδεκτομή πριν από 1 μήνα, είμαι σε αναμονή εξετάσεων προκειμένου να κάνω την θεραπεία με το ιώδιο και μετά θα αρχίσω να λαμβάνω το χάπι.

  Είμαι μανιώδης καπνίστρια και άκουσα ότι θα πρέπει να πίνω το χάπι μόλις ξυπνήσω και για μισή ώρα δεν κάνει να πιω καφέ και να καπνίσω, κάτι που με δυσκολεύει εξαιρετικά. Θα ήθελα την άποψή σας

 11. ΔΗΜΗΤΡΑ says:

  ΕΧΩ TSH 4.7 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΚΙΛΩΝ?

 12. Ιωάννης Πρίγγουρης says:

  Καλημέρα,

  Είμαι 35 ετών και προ τριμήνου (τέλη Δεκέμβρη), από κάποιες προληπτικές γενικές εξετάσεις που έκανα, διαγνώστηκε ότι έχω κάποια θυρεοειδιτιδα η οποία εξελίχθηκε σε υποθυρεοειδισμό, όπως φάνηκες από τις ορμονολογικες εξετάσεις που έκανα τον Φλεβάρη. Τα αποτελέσματα των ορμονολογικών ήταν Τ3=1,18, Τ4=4,5, TSΗ=35,23, TG=21, ANTI-TG=262,9, ANTI-TPO=267,9, ενώ δεν είχα κανένα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Ο γιατρός του ταμείου μου, μου είπε να ξεκινήσω να παίρνω Τ4, το οποίο και ξεκίνησα στις 24 Φλεβάρη. Η δοσολογία που μου έδωσε ήταν 50mg για τις πρώτες 5 ημέρες, 50 και 100 mg εναλλάξ για τις επόμενες 6 ημέρες και έπειτα 100 mg συνεχώς. Το θέμα είναι ότι ενώ στις πρώτες ημέρες όλα πηγαίνανε καλά, καμμιά 10αρία ημέρες αφότου ξεκίνησα να παίρνω την 100αρα δόση, άρχισα να νιώθω ενοχλήσεις στο αριστερό στήθος και να νιώθω ότι η καρδιά μου χτυπάει πιο δυνατά, σαν να την ακούω. Οι ενοχλήσεις δεν είναι συνεχείς, αλλά είναι αρκετές για να νιώθω δυσάρεστα όσο λαμβάνουν χώρα, ενώ έχω παρατηρήσει ότι εμφανίζονται συχνότερα προς το μεσημέρι και το απόγευματάκι. Διαβάζοντας στις οδηγίες του Τ4 ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορούν να προκύψουν από υπερδοσολογία του φαρμάκου, απευθύνθηκα στον γιατρό του ταμείου μου που με παρακολουθεί. Όταν του το ανέφερα μου είπε, ότι η δόση που μου έχει δώσει είναι “παιδική” και απέκλεισε το ενδεχόμενο να φταίει η δοσολογία και μου είπε ότι είναι η ιδέα μου ή ότι έχω άγχος και να κοιτάξω μήπως έχω κάποιο θέμα με την καρδιά μου. Οι καρδιολογικές εξετάσεις (triplex κλπ) που έκανα, όμως, δείχνουν ότι όλα είναι ΟΚ. Μάλιστα έχω την εντύπωση ότι όταν κάνω κάποια σωματική άσκηση τα συμπτώματα μάλλον υποχωρούν παρά επιδεινώνονται. Στις αρχές Απρίλη (6 του μηνός, μετά από ) έκανα και νέες ορμονολογικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν FT4=1,31 και TSH=1,68 (μου έγραψε και έκανα και Β12 η οποία είναι επίσης φυσιολογική). Το θέμα είναι ότι τα συμπτώματα με τους παλμούς και τον πόνο στο στήθος εμμένουν. Σκεφτόμουνα, μήπως, μειώσω τη δόση αυτοβούλως για να δω τα αποτελέσματα. Επίσης, υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα να υποχωρήσουν σε βάθος χρόνου χωρίς καμία αλλαγή στη δοσολογία? Θα ήθελα την άποψή σας?

 13. Sandy says:

  kalispera sas,
  8a i8ela na sas rotiso kati pou me apasxolei.Epairna xapia gia ipo8iroidismo edo k 6 xronia (T4 75mg), prin 3 efdomades i endokrinologos mou protine na to stamatiso gia 6 efdomades k na epanalabo exetaseis.Mesa se auto to diastima kano k diaita alla paratiro atonia k exantlisi.
  sindeonte ta parapano me tin diakopi tou farmakou?
  Euxaristw

 14. Γιώργος says:

  Καλησπερα και απο μενα, ειμαι 27 ετων και προσφατες εξετασεις ειχαν τις εξης μετρησεις:
  T3=2.3
  T4=5.6
  TSH=1.94
  Ο γιατρος που επισκεφτηκα διαπιστωσε μορφη υποκλινικου υποθυρεοειδισμου και μου χορηγησε Τ4 χαπι των 112μg για το επομενο εξαμηνο οποτε και θα κανω παλι την εξεταση. Συμφωνα με την γνωμη σας ειναι η θεραπεια που μου ταιριαζει και η σωστη δοση?

  Τα συμπτωματα ειναι μια ελαφρια αισθηση οτι παιρνω βαρος σχετικα ευκολα και χανω δυσκολα κατι αλλο δεν εχω παρατηρησει. Ευχαριστω.

 15. Βίκυ says:

  Γειά σας.Πρόασφατα διάβασα σε μια ιστοσελίδα ότι όσοι έχουν θυροειδή δεν πρέπει να πίνουν πράσινο τσάι και σε μια άλλη ότι δεν πρέπει να πίνουν καφέ.Ισχύει αυτό κι αν ναι γιατί?Προσωπικά έχω υποθειροειδισμό και παίρνω το Τ4 των 50 μg αλλά μου φαίνεται λίγο δύσκολο να κόψω τον καφέ αλλά ακι το πράσινο τσάι,τι προτείνετε?Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 16. Τάσος says:

  Μόλις πήρα τις ορμονολογικές μου εξετάσεις και έδειξαν TSH 4,75 – T3 0,98 KAI T4 7,56. Όλες οι άλλες βιοχημικές, εργαστηριακές και ουρολογικές εξετάσεις είναι τέλειες. Πόσο πρέπει να τρομάζω από την TSH και τι πρέπει να κάνω;

 17. Τζένη says:

  Γεια σας γιατρέ. Πριν έξι μήνες μου εντόπισαν υποκλινικό υποθυροειδισμό διότι είχα TSH 4.740, Τ4 7,42 και Τ3 123,40. Ξεκίνησα θεραπεία με θυροξίνη 115 και τώρα το TSH είναι 0,208 η Τ4 7,94 και η Τ3 114,40. Ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να ρίξω κι άλλο το TSH, γιατί θέλω να μείνω έγκυος και να χάσω βάρος, και μου αύξησε τη θυροξίνη στα 125. Αυτό που με θορυβεί είναι, πρέπει να είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα η TSH? Οι υπόλοιπες ορμόνες (Τ3 και Τ4) δε θα έπρεπε να έχουν κι αυτές διαφοροποιηθεί, είναι σχεδόν ίδιες με έξι μήνες πριν. Τέλος, βοηθά στη σύλληψη και στην κύηση?
  Ευχαριστώ θερμά

 18. elena says:

  kalispera! eimai egyos stin 24 evdomada prin liges meres ksekinisa t4 ton 25 dioti ta apotelesmata twn eksetasewn itan ta eksis:tsh 0,7716 fisiologikes times 4-12 mhnwn 0.73-8.35,1-6 etwn 0.7-5.97,7-11etwn 0.6-4.85.54 etwn 0.4-4.94,kai telos 54 etwn 0.5-8.9 ft4 0.90 enilikes 0.7-1.48 kai neogenhta 2.2-6.2 anti-tg 1.4IU/ml <200.0 kai telos anti-TPO 4 U/ML ,100 THA ITHELA NA RWTISW AN EINAI SWSTO NA PERNW T4 TON 25 LOGW EGYMOSINIS??? EYXARISTW EK TON PROTERWN!!!

 19. Γιάννης says:

  Γειά σας,τυχαία ανακαλυψαμε ότι η κόρη μας που είναι 14 ετών έχει έναν μεγάλο όζο 17mm στον αριστερό λοβό του θυροειδους. Κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις καταλήγοντας στην παρεκέντηση του όζου που ήταν κυστικά εκφυλισμένος, ο ακτινολόγος που έκανε την παρακέντηση αφαίρεσε όλο το υγρό. Ευτυχώς η κυταρολογική εξέταση ειχε αρνητικό αποτέλεσμα για κακοήθεια.Οι εξετάσεις αίματος που έχουμε προ της παρακέντησης είναι TSH 1.77 ΦΤ 0.35-5.00, καλσιτονίνη 1.5 ΦΤ 0-5.5 και θυρεοσφαιρίνη 16.1.
  Έχουμε συμβουλευτεί δύο γιατρούς. Ο ένας λέει ότι δεν χρειάζεται χάπι αλλά μόνο παρακολούθηση ενώ ο δεύτερος λέει ότι πρέπει να πάρει Τ4 75mg(το παιδί είναι 58 κιλά)
  η δικιά σας γνώμη ποιά είναι. Η απάντηση σας θα με βοηθήσει πολύ.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 20. Βάσω says:

  Καλησπέρα! Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζω πρόβλημα αραίωσης της τριχοφυίας σε όλο το σώμα. Έκανα εξετάσεις:
  ft3: 4,2 (ΦΤ: 3,2-6,8)
  ft4: 13,5 (ΦΤ: 11-23)
  TSH: 3,4 (ΦΤ: 0,3 – 4,5)(είχα διακόψει τα αντισυλληπτικά 20μέρες)
  ΑΝΤΙ-TG: 2 (ΦΤ: <4)
  ΑΝΤΙ-ΤΡΟ: <9 (ΦΤ: <9)
  2υπερήχους:
  1.Εικόνα ήπιας Θυρεοειδίτιδας στα αποτελέσματα, αν και κατά την εξέταση η γιατρός μίλησε για εικόνα υποθυρεοειδισμού.
  2. Απόλυτα φυσιολογικός αδένας
  και ο παθολόγος μου είπε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, αναρωτιέμαι, αν θα έπρεπε να το ψάξω περισσότερο.
  Ευχαριστώ.

 21. Νατασα says:

  γεία σας. για 3 χρόνια έπινα το χαπι για το θυροειδή αλλά εδω και 1 χρόνο σχεδόν έχει ρυθμιστεί και στο σταμάτησα. με τις τελευταίες εξετάσεις μου δίχνει ότι είναι οριακά και μου είπαν ότι δεν χρειάζεται το χάπι. είναι σωστό να το σταματήσω ή έπρεπε να πίνω μικρή δόση κάθε μέρα. σας παρακαλώ απαντήστε μου. ευχαριστώ Νατασα

 22. katia says:

  Kalhspera ,eimai ginaika 23 xronon oi eksetaseis vgikan tsh = 75 kai moy dose eythyrox ton 88mg kathe mera . anevasmenh prolaktinh sta 28 alla den moy iepe ti na kano me ayth thn ormonh???????

 23. βασω says:

  ειμαι 50 ετων και παιρνω 10 χρονια Τ4 των 50 τελευταια ακουω για διαφορες τροφες που δεν κανει να καταναλωνω οπως γαλα πρασινο τσαι καφε τι γνωμη εχετε?

 24. mary says:

  Καλησπέρα σας. Είμαι 29 ετών και διανύω τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης μου. Μετά από τον προγεννητικό έλεγχο παρουσίασα τιμές tsh 4.42, ft3 3.17, ft4 1.01, με αποτέλεσμα τώρα ο γυναικολόγος να με στείλει σε ενδοκρινολόγο (2 μήνες μετά) και χωρίς άλλες εξετάσεις να μου χορηγήσει τ4 των 62 την μία μέρα και την άλλη των 50. Θεώρησα σκόπιμο να επαναλάβω την εξέταση μόνη μου σε διαφορετικό εργαστήριο από το πρώτο (πριν αρχίσω θεραπεία) και μου βρήκε την tsh 3.3. Επίσης, τη δεύτερη μέρα της θεραπείας ένιωσα πονοκέφαλο, ναυτία και εφίδρωση. τι μου συστήνετε?

 25. gerolymatou maria says:

  Kalispera, ime 39 eton, gineka me varos 95 kila exo diagnosthi me sindromo xasimoto kai ipothiroiditida. Exetasis meta tin egkimosini ton Augusto TSH 0.1 tora (October) 2.5, T4 ton Augusto 1,14 tora 0.92, T3 ton Augusto 2.9 tora 2.9 kai anti-thyroglobuline 1600, perno dosi ton 37 diladi to miso tou 50 kai miso ton 25.
  Cholisterini kai triglikeridia auximena 264 kai 261 me HDL 40 kai LDL 171, Perimeno tin apopsi sas.

 26. panagiota says:

  Kalispera sas!!Eimai 24 etwn kai ta teleutaia 3xronia exei ginei diagnwsi pws pasxw apo thuroeidi, klironomikotita,afou k i giagia mou k i mitera mou exoun.To kako einai pws egw exw auton pou paxainei.I diatrofi mou einai apolyta isoropimeni,afou me parakolou8ei diatrofologos,alla dystyxws den mporw na xasw kila!Stin arxi o thuroeidis(vre8ike meta apo symptwmata entonis tachykardias), itan arketa anevasmenos TSH 6 kai i giatros mou edwse T4 twn 1mg,meta se allous giatrous pou episkeftika mou ta stamatisan,legontas pws den yparxei logos xorigisis.Edw kai 1 xrono ksanapairnw xapia, dioti ta kila auksanoun..Tous prwtous 6 mines epairna T4 twn 50mg kai apo ton maio k meta T4 twn 75mg. Se teleutaies eksetaseis i TSH itan 2, ta kila omws einai adynato na xathoun. Na episimanw pws i cholisteroli mou einai 110, k i kali xolisteroli 43.
  Tha ektimousa idiaitera mia paratirisi apo esas, giati eilikrina exw ftasei se simeio,na min empisteuomai kanenan endokrinologo giatro.Sas eyxaristw ek twn proterwn.

 27. MARIA says:

  Πριν απο 5 μήνες έκανα προληπτικό έλεγχο θυροειδούς και είχα τα εξής αποτελέσματα:
  TSH 0,839
  T3 1,25
  T4 10,84
  ANTI TPO 101
  ANTI TG 383
  Πήγα σε ενδοκρινολόγο ο οποίος μου είπε οτι είναι hashimoto και μου έδωσε χάπια Τ4 62mg. Πριν 3 μέρες ο ενδοκρινολόγος μου είπε να ξανακάνω εξετάσεις και είχα τα εξής:
  TSH 0,05
  FT3 9,01
  FT4 22,14
  Anti TPO 496
  ΑΘΑ Θυρεοσφαιρινικά 511
  Ολα είναι εκτός ορίων κι εχω ανησυχήσει λίγο. Ο γιατρός μου είπε να σταματήσω το Τ4 και να ξεκινήσω το medithyrox 88mg. Εσείς τι νομίζετε? Είναι σωστη η αγωγή που μου έδωσε? Γιατι όλα ήταν εκτός ορίων ενώ έπαιρνα το Τ4 5 μήνες τώρα?

 28. νικος says:

  Γεια σας .μετα απο γενικες αιματος (7ετη απο εμφραγμα και αορτοστεφ.παρακαμψη)με ολες τις τιμες φυσιολογικοτατες για την περιπτωση μου παρουσιαστηκε για πρωτη φορα TSH 7,5.υπαρχει βραχναδα φωνης ελαφρα και τρομερη δυσκολια στην απωλεια βαρους,επισης οικογεγειακος υποθειροιδισμος με οζιδια σ τον πατερα μου 84ετων.παρακαλω ενημερωστε με τι να κανω οσον αφιρα την θεραπεια…καποιοι μου λεν περιμενε 3,4μενες και αν ξανα εχεις τοσο tsh κανε θεραπεια,πραγμα που δεν το δεχομαι σαν ιατρικη σκεψη μια και ειμαι οδοντιατρος.ευχαριστω

 29. νικος says:

  Γεια σας .μετα απο γενικες αιματος (7ετη απο εμφραγμα και αορτοστεφ.παρακαμψη)με ολες τις τιμες φυσιολογικοτατες για την περιπτωση μου παρουσιαστηκε για πρωτη φορα TSH 7,5.υπαρχει βραχναδα φωνης ελαφρα και τρομερη δυσκολια στην απωλεια βαρους,επισης οικογεγειακος υποθειροιδισμος με οζιδια σ τον πατερα μου 84ετων.παρακαλω ενημερωστε με τι να κανω οσον αφιρα την θεραπεια…καποιοι μου λεν περιμενε 3,4μενες και αν ξανα εχεις τοσο tsh κανε θεραπεια,πραγμα που δεν το δεχομαι σαν ιατρικη σκεψη μια και ειμαι οδοντιατρος.ευχαριστω

 30. Γεια σας
  πριν 6μηνες εκανα εξετασεις και σας αναφερω τα αποτελεσματα :
  Τ3 1,2Νmol/l
  T4 85Nmol/l
  TSH 4.9 μIU/ml
  η μικροβιολογος αλλα και η παθολογος μου ειπαν να μην ακολουθησω καμια αγωγη απλως στο ετος να κανω παλι εξεταση
  εσεις κρινετε σωστη τη διαγνωση ?

 31. ANNA says:

  Καλησπέρα σας,
  στης 24 Νοεμβρη ανακαλυψα οτι εχω υποθυροειδισμο και αυτο απο μια εξεταση χοληστερινης που ηταν 344mg.H παθολογος μου με ξερει χρονια, μου ειπε οτι δεν ηταν φυσιολογικο και με εβαλε να κανω εξετασεις TSH οπου βγηκε πανω απο 60.Ξεκινησα αμεσα αγωγη με την ενδοκρινολογο και επινα το euthyrox 100mg.Στης 16 Γεναρη οπου ξαναεκανα ελεγχο ειχα TSH 5,51 και η γιατρος μου αυξησε την δοσολογια 5μερες την εβδομαδα να πινω των 100mg και 2 μερες την εβδομαδα των 150 mg.Ολα πηγαιναν καλα μεχρι που την τελευταια εβδομαδα αρχισα να μην αισθανομαι πολυ καλα, ατονια,ζαλαδες και πονο στο στηθος…ενημερωσα την παθολογο μου και μου ειπε να ξανακανω εξεταση tsh οπου και εκανα και σημερα πηρα τα αποτελεσματα εχω tsh =o.53.Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι οτι οταν κανεις μια αγωγη ποσο πρεπει να ειναι φυσιολογικες τιμες της tsh ;Και οι τιμες που εχω τωρα tsh σημαινει οτι η γιατρος πρεπει να μου ελλατωσει την δοση;(εκανα και γενικη αιματος οπου ειναι φυσιολογικη).Σας ευχαριστω πολυ!!!

 32. ορφεας says:

  καλησπερα ειμαι 19.5 χρονων και ειμαι 171 και 62 κιλα. θα ηθελα την γνωμη σας στο εξης. επειδη θα ηθελα να παρω λιγο υψος ακομα και επειδη αν και αθλουμε εδω και 3 χρονια και με βαρη αλλα και αεροβια πολυ συστηματικα και τα αποτελεσματα στο σωμα μου εινε μηδαμινα σκεφτηκα αν θα με βοηθουσε να παρω αυξητικη ορμονη. γενικα παντα το σωμα μου ηταν λιγο πισω σε σχεση με τν ηλικια μου, για παραδειγμα ακομα δν εχω μεγαλες τριχες στα χερια και δν εχω κανονικα γενια παρα μονο λιγα. ευχαριστω

 33. οοο7jb says:

  καλησπερα ειμαι γυναικα 50 χρονων με διαγεγνωσμενη hashimoto απο το 1989 με tsh=1.0 kai t4=7.0 μετα απο trh test=8.80.αδυνατισα 50 κιλα απο 100[δηλαδη εγινα 50-υψος 1.70] το 1991[σε 2 χρονια] με το παλιο τ4 της unipharma.
  απο το 1998 μεχρι το 2000[που αλλαξε συνθεση και δεν απεδιδε σε μενα αποτι φανηκε αργοτερα],πηρα τα 60 κιλα πισω!
  απτο 2001 παιρνω ni-the thyrormone 200mg και πριν απο ενα χρονο,απο 110 κιλα εφτασα στα 70κιλα.
  μειωνοντας σε 1 1/2,παιρνω βαρος και αισθανομαι συμπτωματα υποθυρεοειδισμου.
  ετρεξα και τρεχω σε πολλους ενδοκρινολογους γιατι πιστευω οτι τα ‘κομμενα’ χαπια,δηλαδη το 1 1/2,δεν απορροφαται σωστα σε μενα.
  επρεπε να το μειωσω γιατι εχω με νεες εξετασεις του 2012 εχω tsh=0.02 με ft4=1.80.
  σημειωτεον,οτι την πρωτη φορα που αδυνατισα ειχα tsh=0.10.πηγαινοντας απο κει στο 0.30 πηρα 10κιλα.
  ΜΗΠΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΣΚΕΥΑΣΜΑ?να προτιμησω eythyrox-merck η’ t4 unipharma?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ A PRIORI ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!

 34. ΝΑΝΤΙΑ says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ….ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΠΩΣ ΕΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΗ…ΜΟΥ ΕΙΙΠΑΝ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΧΑΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΤΑ 75.ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΟΥΝ ΠΩΣ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕ….ΤΟ ΕΙΠΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΣΟ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΙΘΙΣΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥ…ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΜΙΣΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ!!!!!ΠΗΡΑ ΤΗΛ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ…ΤΟ ΑΜΕΛΗΣΑ Κ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΠΗΡΑ ΤΗΛ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΑΡΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ…ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ….ΠΡΙΝ ΚΑΝΑ 2 ΜΗΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ….ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΙΩΘΩ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΕΣ ΖΑΛΑΔΕΣ ΕΧΩ ΦΟΒΙΕΣ ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ…ΠΗΓΑ ΣΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΛΑ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΜΟΥ Κ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ….ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ…ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ LOBIVON ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΤΩΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ Κ ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΗ…ΝΙΩΘΩ ΠΩΣ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΖΑΛΑΔΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΧΑΛΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΚΗ ΟΜΩΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΩ ΤΟ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟ ΜΟΥ….ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΩΣ ΠΑΙΡΝΩ ΖΑΝΑΞ ΜΙΣΟ….ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΤΕ Μ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΑΝ Κ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΣΕΙΣ.,…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 35. NANSY says:

  το αγορακι μου ειναι 2 ετων πριν εννεα μηνες η TSH αυξηθηκε στο 9,5 καναμε επαναλιψη τον μαρτιο το ιδιο και ξανα τωρα 22 μαη 9,5 με αντισωματα φυσιολογικα,αναπτυξη φυσιολογικη.
  τι κανουμε?
  ευχαριστω

 36. soula says:

  exw vronxokili…prospa8w na xasw kila kai mou einai para polli diskolo…an ton aferesw me enxeirisi 8a mevoh8isei na xasw?

 37. Xenia says:

  Καλησπέρα,
  έκανα ολικη αφαίρεση θυρεοειδους το μαρτιο και χθες πηρα τις εξετασεις για ορμονες πρωτη φορα μετα την εγχειρηση.TSH=80…επαθα σοκ..τι μπορεί να σημαίνει; μου ανεβασε ο γιατρος τη δοση από eythyrox 88 σε 137. Είμαι 28 χρονών, 1.66 ύψος 50 κιλά…σας παρακαλώ μια απάντηση..
  Ευχαριστω!

 38. kwstas says:

  καλησπερα σας
  προσφατα εκανα ολικη αφαιρεση θυροειδους και μετα απο 25 ημερες που περνω Τ4 των 112 εκανα εξαιταση ΤSH και εχω 16,5 το υψος μου ειναι 177 και ειμαι 95 κιλα ποια θα ηταν η σωστη μου δοση ?
  σας ευχαριστω προκαταβολικα

 39. kwstas says:

  προσφατα εκανα ολικη αφαιρεση θυροειδους και μετα απο 25 ημερες που περνω Τ4 των 112 εκανα εξαιταση ΤSH και εχω 16,5 το υψος μου ειναι 177 και ειμαι 95 κιλα ποια θα ηταν η σωστη μου δοση ?
  σας ευχαριστω προκαταβολικα

 40. Elsa says:

  Γεια σας!
  Παίρνω εδω κι ενα χρονο το Τ4 των 50mg.
  Διανύω τον 5ο μήνα εγκυμοσύνης και θα ήθελα να ρωτήσω εάν επιρεάζει το τεστ Papp-a(ορμονικές εξετάσεις)που εκανα η ληψη αυτοϋ του Τ4.

 41. Έφη says:

  γεια σας
  ειμαι 44 ετών,εδω και λιγους μηνες έμαθα ότι πάσχω απο υποθυρεοειδισμό και ο γιατρος μου έδωσε το τ4 των 50mg. θα ήθελα και την δικη σας γνωμη σε καποιες αποριες μου. μπορώ να λαμβάνω το χαπι valmaneq; εχω χαμηλό αιμαροκριτη και παιρνω σίδηρο αλλα μετά απο 3 ώρες
  ευχαριστώ για το χρόνο σας

 42. Evi says:

  Γεια σας!Έχω υποθυροειδισμό Hashimoto και παίρνω το Τ4 levothyroxine των 50 mg. εδώ και 6 χρόνια. Είμαι 30 χρονών, 59 κιλά. Δεν πήρα ποτέ κάποιο άλλο φάρμακο, εκτός από συμπλήρωμα σιδήρου μερικές φορές στο παρελθόν λόγω χαμηλής φερριτίνης. Από τον Αύγουστο ξαφνικά άρχισαν να με πιάνουν που και που ταχυπαλμίες και είχα μια ελαφρά υπερένταση.Για 5 συνεχόμενες ημέρες είχα και πονοκέφαλο που δεν πέρναγε.Ετσι έκοψα το χάπι γιατί φοβήθηκα, αλλα ο γιατρός μου είπε ότι είναι ιδέα μου.Παρόλαυτά μου είπε να μην το πάρω για 6 βδομάδες από τις 20/8 που το σταμάτησα και μετά βλέπουμε.Οι εξετάσεις που έκανα έδειξαν: TSH 1.08, T4 12.2 (με όριο το 11.20 μg/dL)και Τ3 1.37. Τι θα πρέπει να κάνω,όλες οι υπόλοιπες αιματολογικές είναι εντάξει. Μήπως να ελέγξω και τα αντισώματα?Μήπως το Τ4 δεν κάνει για μένα, να αλλάξω εταιρεία?Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε!

 43. Evi says:

  Ξέχασα να πω ότι οι ταχυπαλμίες μου πέρασαν από τότε..

 44. REGVAXEVANIDOU says:

  Καλησπερα!Εδω και 3μηνες μετα τις τελευταιες εξετασεις,εμφανιστικαν αυξημενα το(TSH)17.38 Απο 0.25-5.00 που ειναι τα φυσιολογικα,και περσι ειχα 3.75 ειμαι ανεργη εδω και 1χρονο και ο γιατρος θελει 60ευρω+επαναληπτικες εξετασεις δεν εχω να τα δωσω,για να αποφυγω ολο αυτο τη πρεπει να παρω σε δωσει σας παρακαλω βοηθηστε με διοτι εχω αδυναμια-κουραση κλπ.
  ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
  θΥΡΕΟΤΡΟΠΟς Ορμονη…………..17.38 απο 0.25-5.00
  Τ3………………………… 1.33 απο 0.90-3.00
  Τ4…………………………86.4 απο 60.0-160.0
  Και παιρνω Τ4 των 62 τη δοση πρεπει να παρω βοηθηστε με διοτι δεν επαρκουν τα χρηματα για γιατρο
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ

 45. Lena says:

  Καλησπέρα!
  Η μητέρα μου είναι 52 ετών και υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή πριν από 4 μέρες. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να παίρνει τα χάπια αποκατάστασης των ορμονών καθώς η ενδοκρινολόγος της αναμένει τα αποτελέσματα της βιοψίας που θα βγουν σε 2 μέρες. Όλες αυτές τις ημέρες έχει πολύ χαμηλή και ασταθή θερμοκρασία σώματος που κυμαίνεται από 35,2- 33,7 βαθμούς. Τα υπόλοιπα ζωτικά της σημεία είναι στα φυσιολογικά όρια και αισθάνεται καλά. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι φυσιολογικό να έχει τόσο χαμηλή θερμοκρασία σώματος. Οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό λόγω της μη πρόσληψης των φαρμάκων?
  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 46. Μαρία Σ. says:

  Καλησπέρα σας,

  Είμαι 28 ετών και από τον Ιανουάριο έχω ξεκινήσει θεραπεία με αγωγή euthyrox των 50, για υποκλινικό υποθυροειδισμό. Μέσα στις επόμενες μέρες είναι να κάνω τις επαναλληπτικές εξετάσεις μου για τον έλεγχο των τιμών. Από την ίδια περίοδο προσπαθώ να χάσω βάρος με διατροφή και παρακολούθηση, αλλά δυσκολεύομαι και τελευταία ακόμα περισσότερο. Έχανα περίπου στα 3-4 κιλά τον μήνα, αλλά το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο δεν έχω χάσει, αλλά έχω πάρει κιόλας 2 κιλά, κυριώς νιώθω φούσκωμα..Πρέπει να ζητήσω στις εξετάσεις μου κάποια άλλη τιμή εκτός από TSH & FT4 να μου βγάλουν; Επιπλέον χρειάζεται χορήγηση και Τ3 μαζί με την Τ4 στον οργανισμό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

 47. Johanna says:

  Καλησπέρα!

  Είμαι 28 ετών και έχω μεγάλο πρόβλημα με τον κύκλο μου.
  Η TSH μου πήγε από 3 σε 5,1 και ο γιατρος μου είπε να αλλάξω το Τ4 των 100mg που έπερνα σε medithyrox των 112mg.Τον τελευταίο καιρό έχω πάρει και αρκετό βάρος με προσεγμένη διατροφή. Μπορεί να οφείλετε στο θυροειδή?

 48. κωστας says:

  kalispera sas giatre!! edw kai 5 xronia exw anakalipsi oti pasxw apo prolactinoma tote h prolaktini htan sto 170 kai pleon exei statheropihthei sto 25..to thema einai oti sths 3 teleutees ormonikes eksetasis h tsh htan 3.2 -4.2- 3.6 kai sthn teleutea 5.7!!o giatros mou eipe oti den xriazete na anisixo dioti mou ekane uperixo kai den exw problima opos ipe alla mou edose agogi t4 62mg gia 3 mhnes kai meta mou ipe na ksanakanoume check up tis tsh..tha ithela na rotiso an htan anageo na paro to xapi auto kathos pernw kai diafora alla gia to thema tou prolaktinomatos kai episis ean uparxei h pithanotita na mhn ksanaxriasth na to paro ean h tsh sthn epomeni eksetash einai fisiologikh..?euxaristw polu

 49. κωστας says:

  na simpliroso kai kati akoma pou ksexasa..episis mou eipe pos dn exei sxesi kamia me to allo problima kai mallon pos ine apo anxos..genikos dn anisixise otan to ide…pia einai h gnomi sas gia ola auta..euxaristw k pali

 50. Δήμος says:

  Γειά σας. Τον Αύγουστο του 2012 έκανα γενικές αιματολογικές εξετάσεις και έχω σάκχαρο: 193mg/dl χοληστερόλη: 225mg/dl τριγλυκερίδια: 151mg/dl θυρεοειδοτρόπος ορμόνη(TSH): 5,11μiU/ml ελεύθερη τριιωδοθυρονίνη(FT3): 5,22 ελεύθερη θυροξίνη 15,71pmol/L και ένα μήνα μετά πήγα σε παθολόγο για να τις δει. Μου χορήγησε φάρμακα για το σάκχαρο τη χοληστερόλη και το θυρεοειδή. Για το θυρεοειδή(που είναι και το θέμα)μου έδωσε νατριούχο λεβοθυροξίνη των 25μg σε χαπάκια λέγοντάς μου ότι σε ένα μήνα και κάτι να ξανακάνω εξετάσεις και να τις δει κάτι που με έκανε να καταλάβω ότι θα γινόταν συχνά αυτό(μια φορά κάθε σαράντα μέρες περίπου και μετά από μήνες πιο αραιά). Ξεκίνησα λοιπόν να τα παίρνω τα φαρμακα κανονικά όπως μου είπε και μετά από περίπου δέκα μέρες ξεκίνησα και διαιτολογικό πρόγραμμα από κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο λόγω το ότι είμαι αρκετά υπέρβαρος με βάρος 116,2 κιλά και ύψος 1,84μ ενώ κανονικά θα πρέπει να είμαι 78-81 κιλά. Όλα ξεκίνησαν τέλεια χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η απώλεια βάρους ήταν η κανονική τα φάρμακα έκαναν πολύ σωστά τη δουλειά τους και μάλιστα μετά από έλεγχο του σακχάρου κάθε μερικές μέρες με μηχάνημα στο σπίτι μου έδειξε κάποια στιγμή ότι έφτασα σε τιμές 88-92mg/dl που είναι και εντός του κανονικού(βέβαια ενδεικτικές). Όμως εδώ και περίπου είκοσι μέρες η απώλεια βάρους μου έχει σταματήσει εντελώς ενώ εξακολουθούσα να κάνω τη δίαιτα κανονικά όπως και τη λήψη φαρμάκων. Από μόνος μου εδώ και μια εβδομάδα διπλασίασα τη δόση για τον θυρεοειδή δηλαδή δηλαδή άρχισα να παίρνω δυο χαπάκια αντί για ένα σαν χαπάκι ένα των 50μg και η απώλεια βάρους μου επανήλθε πάλι στους κανονικούς ρυθμούς όπως επίσης δεν έχω καμία από τις παρενέργειες που θα μου έκανε το φάρμακο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι μόνο ο παθολόγος θα πρέπει να γνωρίζει και επομένως να εγκρίνει αν χρειάζεται κάτι τέτοιο μετά από γενικές αιματολογικές εξετάσεις αλλά αντιμέτωπίζω πάρα πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να έχω μεγάλες εισφορές χρέους στο ταμείο ασφάλισής μου(ΟΑΕΕ). Δυστυχώς έχω πάρα πολύ μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο και ούτε επίσκεψη σε γιατρό δεν μπορώ να πάω ούτε φάρμακα να μου εγκρίνουν αφού πρέπει να προσκομίζω το βιβλιάριο ασθενείας και θα είναι κάτι που θα το κάνω πολύ συχνά(εξετάσεις και επίσκεψη σε γιατρό). Υπόψιν ότι τη δίαιτα θέλω και πρέπει οπωσδήποτε να την κάνω να χάσω 36 κιλά βάρους όχι μόνο από θέμα υγείας αλλά και για καλύτερη εξωτερική εμφάνιση εύκολη κινητικότητα και γενικώς να νιώθω ψυχολογικά άριστα. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσω και πρόγραμμα άσκησης γυμναστικής σε γυμναστήριο εφ όλου ζωής. Είναι σωστό που παίρνω διπλή δόση αντί την κανονική; Μήπως η διπλή δόση(25μg επί δύο)δεν είναι ίση με φάρμακο των 50μg;

 51. βανα says:

  Καλησπερα και χρονια πολλα.Εδω και μερικα χρονια παρακολουθω τον θυροειδη μου κανοντας αιματολογικες και υπερηχο,οι αιματολογικες μου ειναι παντα φυσιολογικες ενω οι υπερηχοι δειχνουν οζους.Το καλοκαιρι αποφασασισα να παω σε γιατρο ο οποιος μου εδωσε το medithyrox των 75 και μου ειπε οτι ειναι για την συρικνωση των οζων,αν και ηταν ιδιωτικος γιατρος αρα αμοιβομενος δεν ηταν και πολυ συζητησιμος.Ετσι ακολουθω την θεραπεια εδω και τασσερρεις μηνες.Αυτο που εχω παρατηρησει ειναι μια αδικαιολογητη αυξηση του βαρους μου σε σςχεση με την διατροφη μου.Εχει τετοιου ειδους παρενεργειες το συγκεκριμενο φαρμακο και αν ναι τι να κανω;Ευχαριστω πολυ.

 52. ΑΝΝΑ says:

  Καλημέρα σας,

  Είμαι 29 χρονών και είμαι έγκυος 16 εβδομάδων. Στον προγεννετικό έλεγχο στο τέλος Ιανουαρίου, που ήμουν 6 εβδομάδων, ανακάλυψα ότι έιχα αυξημένη TSH :7,79 με φυσιολογικές τις τιμές για τις Τ3 & Τ4. Ο γυναικόλογος μου με παρέπεμψε άμεσα σε ενοδκρινολόγο, ο οποίος μου σύστησε τηλ λήψη Τ4 των 75mg για 2 μήνες και μετά να ξανακάνω εξετάσεις μήπως χρειαστέι να μειώσουμε την δόση. Στις εξετάσεις που έκανα στις αρχές Μαρτίου η TSH πήγε στα 2,33 και η FT4 1,55. Πήγα σε άλλον ενδοκρινολόγο για να μου πει τι πρέπει να κάνω απο εδώ και πέρα, και μου είπε να συνεχίσω το Τ4 των 75mg μέχρι τέλος Απριλίου και απο αρχές Μαίου να ξεκινήσω των 88mg , γιατί οι ανάγκες του οργανισμού όσο προχωράει η εγκυμοσύνη είναι αυξημένες, και τέλος Μαίου να ξανακάνω εξετάσεις να δούμε. Αφού ο ένας έλεγε μήπως χρειαστεί να μειωθεί η δόση πως ο άλλος λέει να την αυξήσω; Μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας;

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 53. alexandra says:

  geia sas. tha ithela na rotiso an epireazei to pill tin egimosini mou. pairno to t4 62 kai exo mono hashimoto. eimai eggios 7 weeks. perimeno apantisi sto email

 54. ΞΑΝΘΗ says:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
  ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ.ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ THYROHORMONE 0.1 mg, ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 1 1/2 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.ΕΚΑΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ Τ3,Τ4,TSH ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:
  Τ3:0.83 μIU/mL
  T4:12.69 μg/dL
  TSH:0.26 μIU/mL

  ΑΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ..ΕΧΩ ΚΡΥΑΔΕΣ,ΥΠΝΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΕΣ..

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 55. Αμαλία says:

  Σήμερα πήρα τις εξετάσεις που έκανα και τα αποτελέσματα είναι τα εξής. Τ3 1,4 φυσιολογικές τιμές 0,8-2,ο
  Τ4 5,9 φυσιολογικές τιμές 4,5-12,5
  ΤSH 3,9 φυσιολογικές τιμές 0,3-4,5
  Να σημειώσω ότι κάνω δίαιτα για διαβήτη χωρίς να παίρνω φάρμακα και η τιμή είναι 94 και η γλυκοζυλιωμένη 5,6.Όλες οι αιματολογικές είναι καλές με χολιστερίνη 186 HDL 82 LDL 92 τριγλυκερίδια 60 Θα ήθελα τη γνώμη σας αν χρειάζομαι θεραπεία γιατί αισθάνομαι κάποιες φορές κούραση νύστα ατονία. Πρίν 16 χρόνια έκανα ολική αφαίρεση λόγω CA ωοθηκών έκανα ένα κύκλο χημειοθεραπειών και από τότε όλα είναι φυσιολογικά. Δεν παίρνω κανένα φάρμακο και ακολουθώ υγιεινή διατροφή.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 56. Rena says:

  Είμαι 38 ετών, ύψος 165 και 59κιλά, σε πρόσφατες εξετάσεις έχω TSH 5,27 και Τ3 1,3 και Τ4 81 (οι άλλες αιματολογικές εξετάσεις, π.χ. χοληστερίνη κλπ είναι πολύ καλές). Η ενδοκρινολόγος διέγνωσε υποκλινικό υποθυρεοειδισμό και πρότεινε θεραπεία με Τ4 50μγ. Το εύρημα πιθανότατα σχετίζεται με το αυξημένο στρες των τελευταίων μηνών, ενώ τώρα ετοιμάζομαι για παρατεταμμένες καλοκαιρινές διακοπές και χαλάρωση. Από την άλλη πλευρά όμως κάνω προσπάθειες για να μείνω έγκυος. Θα ήθελα τη γνώμη σας, ευχαριστώ εκ των προτέρων

 57. ΒΑΣΩ says:

  αποτελεσματα εξετασεων
  βρεθηκαν 3 μικροι υποηχογενοι οζοι διαμετρων 2,9 και 3,7 χιλ
  και 4,1 χιλ
  αιματολογικες t3 1,65 φυσιολ. τιμες 0.9 – 2.1
  t4 14.0 φυσιολ.τιμες 4.7 – 12.00
  tsh 1,60 φυσιολ.τιμεσ 0.2 – 5.0

  αντισωματα Τ 199
  Αντισωματα Μ 32
  θα ηθελα να μου πειτε πως βλεπετε και εσεις τις εξετασεις μου .

 58. sia says:

  παιρνω το τ62 εδω και 10 μερες ταυτοχρονα εχω και καθυστερηση. μπορει να οφειλεται στο χαπι: το ξεκινησα τις μερες οου περιμενα να αδιαθετησω

 59. Μαρία says:

  Καλησπέρα!
  Στα πλαίσια γενικών εξετάσεων που έκανα είχα τα εξής αποτελέσματα: Τ4 62 ng-mL και TSH 4,32. Παράλληλα έκανα και υπέρηχο θυρεοειδούς ο οποίος έδειξε κάποιους πολύ μικρούς καλοήθεις όζους.
  Θα επισκεφτώ ενδοκρινολόγο την άλλη εβδομάδα, ωστόσο σήμερα που έδειξα τις εξετάσεις στον παθολόγο, μου είπε να μην κάνω τίποτα και να μην ξεκινήσω θεραπεία. Μου είπε ότι αν πάω στον ενδοκρινολόγο το πιθανότερο είναι να ξεκινήσω χάπι, το οποίο θα πρέπει να παίρνω για πάντα. Με συμβούλεψε να περιμένω μέχρι Σεπτέμβρη και τότε να ξανακάνω εξετάσεις, γιατί οι τωρινές είναι σχεδόν στα όρια του φυσιολογικού και μπορεί να μην συντρέχει πραγματικός λόγος.
  Θα ήθελα τη γνώμη σας, διοτί ανησυχώ μεν, δεν θα ήθελα όμως σε καμία περίπτωση να μπω σε μια εφ’όρου ζωής θεραπεία χωρίς σοβαρό λόγο.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 60. Κατερίνα Φαρμάκη says:

  Είμαι 37 ετών και στις πρόσφτατες γενικές αίματος (όλες φυσιολογικές) για 1η φορά έλεγξα και τον θυρεοειδή.

  Οι τιμές είναι Τ3 1,9 Τ4 87 και TSH 5,01.

  Τι κάνω?

  εχω φυσιολογικό βαρος (65κ στο 1,75), μετρημενη διατροφή, αθλούμαι και χωρίς άλλα θέματα υγείας.

 61. μαρια says:

  η tsh μου βγηκε 25.98 ενω η ft3 4.53 και η ft4 2.07..
  τη ακριβοσ εχω με τοσο μεγαλο tsh…αν και εκανα αφαιρεση δεξιου και αριστερου λοβου ο πρωτος 6x5x4 εκ ενω ο δευτερος 5×3.5×3 και συνολικα 87 γρ…η εγχειριση εγινε πριν 1 μηνα.
  τι ακριβος γινετε γιατρε? περνω το medithyrox 50 mg αρχικα και μετεπειτα το 88 mg. επισεις εχω αρχησει να φουσκωνω και παχαινω . αυτο που οφειλετε;

 62. ΚΑΛΙΑ says:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
  ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 62 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΘΥΡΟΙΔΗ. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΘΥΡΟΙΔΗΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΘΥΡΟΙΞΙΝΗ ΕΦΟΡΟΥ ΖΩΗΣ?

 63. Ελενη says:

  Γεια σας εκανα εξετασεις θυροειδη και οι ορμονες μου ηταν φυσιολογικες εκτος το TSH ειναι 4,71 ειναι ενταξει;
  η πρεπει να παω σε ενδοκρινολογο;Ευχαριστω.